Sanna Marin – Masa Bekerja 4 Hari Seminggu & 6 Jam Sehari. Kan Best Kalau di Malaysia Begini

Read Time50 Second

Sanna Marin, 34 yang merupakan Perdana Menteri kedua paling muda di dunia muncul dengan melahirkan idea yang boleh mengubah persepsi daripada kebiasaan masa bekerja sebelum ini. Sanna Marin dilantik sebagai Perdana Menteri Finland pada 10 Disember 2019.

Perancangan beliau adalah dengan memperkenalkan hari bekerja 4 hari dalam seminggu dan 6 jam dalam sehari.

Beliau berkata,” Saya percaya semua orang berhak memiliki masa terluang yang banyak untuk bersama-sama dengan keluarga, insan tersayang dalam hidup mereka untuk melakukan pelbagai akiviti. Ini akan menjadi langkah seterusnya dalam kehidupan bekerja.”

Sanna juga percaya bahawa hal ini penting untuk memastikan rakyatnya tidak terlalu bekerja keras. “Bukan soal memerintah dengan gaya feminin, namun untuk menawarkan bantuan dan bukti menunaikan janji kepada pengundi.” Ujarnya.

Bah, rakyat dan pemimpin negara kita. Macam? Bagaimana pula dengan kita, rakyat dalam negara dan untuk negara kita? Relevan atau nda kalau negara kita pun melahirkan pembaharuan masa bekerja. Para pekerja mesti suka kan. Tapi yakinkah selesai semua kerja dalam masa 6 jam? Fikir-fikirlah.

Sumber: Boredpanda

0 0

About Post Author

MissBambangan

suka menulis
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

MissBambangan

suka menulis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *