5 aplikasi dalam android anda berbahaya, padam sekarang!

Read Time1 Minute, 43 Second

Terdapat pelbagai macam aplikasi yang  biasanya dipasang pada android demi meningkatkan kualiti dan keselesaan ketika menggunakannya. Namun ada juga beberapa aplikasi dalam Google Play yang mencurigakan dan berbahaya bagi kita semua.

Beberapa program dapat mengumpulkan data dari telefon bimbit anda, bahkan boleh mencuri wang melalui transaksi bank anda secara atas talian.

Menurut brightside, jika anda mempunyai 5 aplikasi ini lebih baik segera anda padam.

1. Aplikasi cuaca

Aplikasi cuaca menjadi sangat popular pada awalnya, namun didapati bahawa terdapat banyak virus didalamnya. Seperti contoh ada kes ketika aplikasi ini memiliki trojan bawaan yang mengumpulkan data dari telefon pemilik dan mengirimkan kepada si penyerang. Sebahagian besar mereka lebih tertarik kepada data kad kredit.

Untungnya, populariti aplikasi ini sekarang menurun. Jauh lebih mudah dan cepat bagi anda untuk memeriksa keadaan cuaca semasa melalui browser.

2. Optimasi

Clean master dan pembersih lain seperti itu bertugas untuk membersihkan cache dan membuang atau memadam program yang tidak penting.

Namun, sebahagian besar telefon pintar kini memiliki fungsi ini dalam sistem mereka, sehinggalah aplikasi ini sudah tidak berguna lagi.

Aplikasi ini juga boleh menjadi penyebab kepada masa penggunaan bateri dalam jangka masa yang lebih pendek. Disini anda hanya akan melambatkan proses dan malah mendapat iklan sebagai bonus.

3. Browser bulit-in

Browser bulit-in biasanya dipasang pada sistem telefon ‘di luar kotak’, dan aplikasi ini lambat proses dan tidak begitu popular.

Tidak seperti Google Chrome, dimana program-program ini tidak memiliki perlindungan data dan bahkan akan melambatkan sistem.

4. Antivirus

Ketika ramai orang yang mulai mencuri, data, menggodam telefon maka muncullah antivirus seluler. Kemudian penggodam memiliki idea bagus dimana untuk membuat aplikasi antivirus sendiri. Aplikasi ini juga sebenarnya dapat mencuri data peribadi pengguna, bahkan boleh menyekat telefon anda sepenuhnya.

5. Aplikasi untuk meningkatkan jumlah RAM

Aplikasi yang menuntut dapat meningkatkan RAM adalah optimum.

Mereka hanya dapat mengosongkan sementara dan telefon sudah pun memiliki kemampuan untuk melakukan itu.

Berkaitan RAM, anda tidak akan mendapatkan lebih dari telefon anda pada awalnya. Program ini tidak hanya menghabiskan sumber ketahanan bateri yang anda miliki, tetapi juga dapat mengumpul data anda dengan sangat mudah.

Sumber: tribunnews

0 0

About Post Author

MissBambangan

suka menulis
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

MissBambangan

suka menulis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *